Monday, September 24, 2007

Ramadan - inte bara frosseri och festligheter

Ramadan förknippas i svenska medier framförallt med mat. Ofta intervjuas muslimer och får berätta med vem dem bryter fastan och vad som serveras till iftar. Och även om maten är betydelsefull och kanske också får ta lite mer tid än vanligt så är det knappast den som ska stå i centrum.

Snarare ska Ramadan vara en månad av religiös eftertänksamhet. Att läsa Koranen och fördjupa sig i dess innebörd är en av de viktigaste aspekterna för de flesta muslimer. Och många av oss ber mer än vanligt, framförallt under natten, då en av de viktigaste sakerna under månaden är att söka Allahs (swt) förlåtelse. På grund av detta är det viktigt att försöka hålla sig lugn och tålmodig och att avhålla sig från negativa tankar och beteenden.

Ramadan är också en månad för givmildhet och vänskap. Att bjuda in människor till iftar innebär inte bara att bjuda på mat men att dela sin mat med andra och att be tillsammans. Och att skänka av det man själv har förunnats med till de som har det sämre ställt.

Med andra ord; Ramadan är för muslimer en månad av lugn och välsignelse då vi vänder oss mot Allah i tacksamhet och ånger och knappast ett tillfälle att hålla fest varenda kväll.

No comments: